2017. ápr 13.

Hogyan utazzunk kutyával buszon/metrón/villamoson?

írta: msparis
Hogyan utazzunk kutyával buszon/metrón/villamoson?

Amikor elkezdtem aktívan kutyázni elkerülhetetlen volt, hogy tömegközlekedési eszközzel utazzunk, még autóm nem volt akkoriban. Az edzések, tréningek a város másik felén voltak, valahogy el kellett jutni. A közlekedési társasági szabálya szerint egy gazdi csak egy kutyát szállíthat. Így akinek két kutyája van, már nem tud békávézni. Történt olyan, hogy két kutyával szerettünk volna utazni ketten, de a sofőr nem akart elvinni minket. Végül maradhattunk a buszon. Olyan is volt, hogy csak mi álltunk a megállóban, és a busz nem állt meg. 

Mindenesetre, van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni, ha buszozni/metrózni/villamosozni szeretnénk négylábú kedvencünkkel:

1. A kutya nem úgy születik, hogy tudja mi az a "nagy jármű", amire éppen fel akarjuk vinni. Azt érzékeli, hogy hangos, sok szag, sok ember van rajta, neki ez még félelmetes is lehet. Ha tudjuk, hogy sokat fogunk utazni, már kölyökkorban kezdjük el hozzászoktatni. Busz, villamos végállomáson szálljunk fel az álló járműre, menjünk elölről hátulra. Akár le is ülhetünk egy kicsit. Ha a kutya nyugodtan viselkedik, dicsérjük meg nagyon, jutalmazzuk. A gyakorlást természetesen ne csúcsidőben végezzük. Mindenkinek kényelmesebb és komfortosabb, ha a kutya megtanul nyugodtan utazni. Ülhet, vagy fekhet, lényeg, hogy "közömbös" legyen az idegen emberekre, zajokra.

people-feet-train-travelling.jpeg

2. Sajnos ha tetszik, ha nem, alapvető szabály, hogy a kutyát pórázon és szájkosárban tudod utaztatni. Ha kistestű kutyád van, elfér egy kézipoggyászban, hordozóban, akkor abban tudod szállítani, úgy nem kell szájkosár. Ha viszont az öledben utazik, akkor is vonatkozik rá a póráz-szájkosár szabály. Más kérdés, hogy apró méretű kutyára hol találsz szájkosarat.

pexels-photo-133069.jpeg

3. Nincs mese, ha tömegközlekedést használtok, a kutyának is kell jegy. Méghozzá teljes árú. Ahány járműre felszálltok, annyiszor kell lyukasztani. Van bérlet is kutyáknak. Nem, igazolványkép nem kell róla. :-)

4. Lehetőleg tiszta kutyával szállj fel. Nem mindenki kutyarajongó, sajnos nincs még busz csak kutyásoknak. Sokféle emberrel fogtok együtt utazni, próbálj meg más nézőpontot is elfogadni. Ha sokan vannak a járművön és csupa sár a kutya, akkor valószínűleg más is sáros lesz. Lehet, hogy valaki egy fontos interjúra igyekszik épp. Ha a kutyusodnak valamiért épp a járművön jut eszébe elvégezni a dolgát, akkor gondoskodnod kell az eltakarításáról.

5. Döntsd el te, hogy hagyod-e másoknak megsimogatni a kutyádat. De ha a kutyád akarna mindenkivel barátkozni, lehet, hogy lesznek olyanok, akik gyilkos pillantásokat fognak rátok vetni. Van, aki már attól nem érzi jól magát, ha együtt kell utaznia egy ebbel. Jobb a békesség. Ha valaki fél a kutyától, hiába mondod neki, hogy nem harap, meg csak barátkozni akar, nem valószínű, hogy most fog megváltozni a hozzáállása.

6. Nagyon fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy a mozgólépcső nem kutyalábhoz lett igazítva. Minden fel- és leszállásnál emeld fel a kutyát. Igen tudom, nem minden kutya 5 kg, nekem is volt 50 kg-os német juhászom. Fel tudtam emelni arra a két pillanatra, pedig nem sokkal vagyok több kiló. De ha épp volt használaton kívüli mozgólépcső, akkor inkább gyalogoltunk. Jót tesz a farizmoknak. 

Mindenkinek sokkal kellemesebb élmény lesz így az utazás. 

toddler-1208260_960_720.jpg

 fotók: pixabay.com

Szólj hozzá

közlekedés kutya busz város